سيستم انتقال قدرت x22 با گيربکس 4 سرعته اتومات يا 5 سرعته دستي، حتي در مقايسه با نزديکترين همخانواده خود يعني X33 نيز حرفي براي گفتن ندارد. اين خودرو حداکثر سرعتي معادل با 160 کيلومتر بر ساعت دارد که در رقابت با مجله خبری خودرو ام وی ام تعداد زيادي از خودروهاي ايراني نيز، کمتوان خواهدبود. حداکثر گشتاور 135 نيوتوني در کنار ساير عوامل ذکرشده، خود ميتواند مهر تاييدي بر اين ادعا باشد که ام وي ام ايکس 22، خودرويي براي لذت بردن از رانندگي نيست.
- به دلیل محبوبیت بالای این خودروها، ما در بخش مشاوره خرید خودرو قبلاً مدل ام وی ام ۳۱۵ را نقد و بررسی کرده و در مورد مزایای آن صحبت کردهایم و هفت دلیل منطقی برای خرید آن آوردهایم.
- اختلاف قیمت زیاد آن با خودروهای ساخت داخل می تواند باعث چشم پوشی علاقمندان این خودرو از امکانات خوب آن و ترجیح خرید خودرو داخلی مشابه شود.
- ام وی ام ۱۱۰ از سال ۱۳۸۴ توسط مدیران خودرو به ایران وارد شد و تا سال ۱۳۹۵ روی خط تولید قرار داشت.
- این خودرو ۲۸ میلیمتر فاصله محوری زیادتری نسبت به ۳۱۵h دارد که اکنون ما را به این نکته خواهد رساند که در قالب پلتفرم، این دو اتومبیل نسبت به یکدیگر متفاوت هستند.
هنگامی که محصولات وارد بازار آزاد میشوند، قیمت آنها براساس میزان عرضه و تقاضا شکل میگیرد و در خصوص این خودرو، میزان تقاضا بیشتر از عرضه برآورد میشود. به همین دلیل ام وی ام 315 پلاس متحمل افت قیمت شدیدی شده است تا حدی که این خودرو در بازار آزاد نسبت به رقیب نزدیکش یعنی پژو 207 اتوماتیک با قیمت کمتری مبادله میشود. شاید این کاستی بتواند امتیاز سطح ایمنی خودرو را پایین بیاورد اما باید بدانید که وضعیت سایر خودروهای داخلی رقیب این خودرو نیز چندان تفاوتی ندارد. در مقایسه با پژو ۲۰۶ تیپ ۵ شرایط یکسان است اما پژو ۲۰۷ اتوماتیک از ترمزهای دیسکی بهره می برد.
معرفی و بررسی مزایا و معایب خودرو ام وی ام x22 + تصاویر
شاید در هنگام سربالایی ها علمکرد پراید را نداشته باشد ولی در دیگر موقعیت ها از پراید بسیار جلوتر خواهد بود و با مصرف پایین سوخت مسافرت های بین شهری نیز با آن خالی از لطف نیست. فرمان هیدرولیک این خودرو به دلیل وزن سبک آن و پمپ هیدرولیک قوی قابل مقایسه با هیدرولیک های دیگر خودروها به خصوص خودروهای تولید داخل نیست و بسیار نرم است و در رانندگی شهری بسیار به کمک راننده می آید. اما حساس به سرعت نیست و در سرعت های بالاتر نیز این نرمی را دارد که بسیار خطرناک است. قطعات این خودرو از کیفیت مناسبی برخوردارند البته برخی از قطعات همانند دیسک و صفحه خیلی زود فرسوده می شوند و اگر درست با آن رفتار کنید بیشتر از ۱۲۰۰۰ کیلومتر هم دوام می آورند. اما MVM با موتوری قوی تر از ماتیز قاعدتاً باید شتاب بالاتر هم داشته باشد. به هر حال از ماتیز باید گذشت و به MVM رسید، خودرویی که توسط کمپانی چینی چری ساخته می شود و در دیگر کشورها قیمتی در حدود ۴۵۰۰ دلار البته با ایربگ و ABS دارد که در ایران فاقد این دو آپشن است.
خودرو پژو
استفاده از موتور 1.5 لیتری تنفس طبیعی در خودروهای چینی اتفاق جدیدی نیست و از آنجاییکه ام وی ام 315 یک هاچبک اقتصادی محسوب میشود، بایستی انتظار نصب چنین پیشرانهای در این خودرو را داشته باشیم. موتور 1.5 لیتری تنفس طبیعی ام وی ام 315 حداکثر 107 اسببخار قدرت و 140 نیوتنمتر گشتاور تولید میکند که این ارقام از طریق گیربکس 4 سرعته اتوماتیک در نسخه پلاس، به دیفرانسیل جلو انتقال مییابد. برخلاف خودروهای لوکس که در تمامی پارامترها سنگ تمام میگذارند، محصولات اقتصادی “به علت محدودیت بودجه” مجبورند فقط روی الویتهایشان تمرکز کنند و برخی را فدای دیگری نمایند. مثلاً داچیا برای ساخت ساندرو بیشتر بودجه خود را صرف دوام و کیفیت فنی نموده و در نهایت پولی برای امکانات باقی نمانده است. اما امویام در ساخت X22 اولویت را بر ظاهر زیبا و آپشنهای مناسب قرار داده است و در عوض برای تواناییهای حرکتی مناسب دچار کمبود شده است.
از آن جا که کیفیت مونتاژ خودرو در ایران شانسی است، ممکن است برخی مالکان ام وی ام ۳۱۵ بعضی از مشکلات مطرح شده در این مطلب را نداشته باشند، ولی این بدین معنی نیست که این خودرو مدلی کاملاً بی عیب و ایراد است. نظر شما در مورد این خودرو چیست؟ اگر ام وی ام ۳۱۵ دارید یا قبلاً با آن رانندگی کردهاید، لطفاً نظر خودتان در مورد معایب این خودرو را با ما و دیگر مخاطبان وب سایت زوم فور کار مطرح کنید. ولی من 2 سال هست که mvm 315 لاکچری مدل 96 دارم حدود 26 هزارتا کارکردش هست .