از سایر معایب این خودرو میتوان شتابگیری و کشش ضعیف، غربیلک فرمان قدیمی و سیستم تهویه دستی اشاره کرد. خودرو ام وی ام ۳۱۵ به موتور ۱.۵ لیتری ۴ سیلندر ۱۶ سوپاپ مجهز است که قدرتی معادل ۱۰۷ اسب بخار و گشتاور ۱۴۰ نیوتنمتر تولید میکند. قدرت تولید شده از موتور این خودرو به کمک گیربکس ۵ سرعته دستی به چرخها منتقل میشود.
- در حالت کلی، خودرو ام وی ام ۱۱۰ اس یک ماشین اقتصادی و با قیمت مناسب است.
- به طور کلی MVM X33 s یک خودروی شاسی بلند است که علاوه بر داشتن خصوصیات یک خودروی شاسی بلند، راحتی رانندگی یک خودروی سواری را برای راننده تامین میکند و پیش بینی می شود همچون همیشه یکی از گزینه های پررنگ مشتریان در انتخاب این رده قیمتی باشد.
- از نظر کیفیت هم باید گفت کابین امویام از پلاستیک خشک ساخته شده است اما با توجه به رده قیمتی نمیشود از این مورد به عنوان نکتهای منفی یاد کرد چراکه تمامی رقبای 110S در این پارامتر اگر بدتر عمل نکرده باشند، بهتر هم نبودهاند.
- در اولین نگاه به MVM550 میتوان چراغهای بسیار درشت و بزرگ این خودرو را دید، که در جسورانهتر نشان دادن این خودرو بسیار تاثیرگذار میباشد.
به هر جهت، این سدان چینی ارزان قیمت با دو نوع گیربکس دنده ای و اتوماتیک روانه بازار ایران شد. ۵۵۰ دنده ای که اصلاً نتوانست فروش خیره کننده ۵۳۰ را برای مدیران خودرو تکرار کند. نسخه اتوماتیک آن به واسطه برخورداری از گیربکس خودکار، فروش به نسبت بهتری داشت. تولید ۵۵۰ از سال ۱۳۹۷ متوقف شد و دیگر نمی توان نمونه های صفرکیلومتر این خودرو را در بازار پیدا کرد، اما همچنان این سدان اقتصادی به عنوان یک گزینه دست دوم قابل قبول در بازار کارکرده ها مطرح است. اما در بخش فنی تا حدی نسخه فیس لیفت و جدید ۳۱۵ نسبت به گذشته ارتقا پیدا کرده است. پیشرانه ۱٫۵ لیتری (۱۴۹۷ سی سی) این خودرو قدرت ۱۰۵ تا ۱۰۷ اسب بخار را با گشتاور ۱۳۵ تا ۱۴۰ نیوتن متر تولید می کند و توانسته تا استاندارد یورو ۵ پلاس را دریافت کند.
امکانات ام وی ام 110
به طور کلی کابین MVM 315 در نوع خود از طراحی مناسبی برخوردار است و با کمی ارفاق نمره قبولی را برای خود رزرو مینماید. صفحه نمایشگر لمسی 7 اینچی، برترین شاخصه مدرن کابینه MVM 315 بوده و یک دکمه چرخان ویژه تنظیم شدت پرتاب جریان هوای سیستم تهویه نیز در زمینهای نقرهای رنگ جلب توجه مینماید. چراغهای عقب هم سایز کوچکی داشته و از این زاویه چندان زیبا به نظر نمیرسند. سپر عقب ارتفاع زیادی داشته و بسیاری از بخشهای آن را فضای خالی عاری از هر گونه اِلمان خاص در بر گرفته است. درب صندوق عقب نیز سایز کوچکی دارد و عبور دادن لوازم حجیم از دروازه آن چندان سهل و آسان نخواهد بود. یک خط فرمدهنده حجمی از انتهای چراغ عقب تا نزدیکیهای گلگیر جلو تداوم یافته و به همراه یکی دو مورد خطوط حجمی دیگر، بر جنبه های جسورانه نمای جانبی این خودرو افزوده است.
تجهیزات و امکانات رفاهی ام وی ام 315 اچ
در بازار، خرید و فروش ام وی ام ۵۵۰ به خوبی دیگر محصولات این نشان چینی نیست و معمولاً مالکان آن، زمان انتظار زیادی برای به فروش رفتن اتومبیل خود تحمل می کنند که این نکته را از بدترین ویژگی های ام وی ام ۵۵۰ باید دانست. در این زمینه، جک J5، که رقیب اصلی ام وی ام ۵۵۰ است، اوضاع به مراتب بهتری دارد، چراکه بیش تر در بازار معامله می شود و مشتریان ایرانی هنوز آن را به دست فراموشی نسپرده اند. ۵۵۰ که با سودای جانشینی ۵۳۰ به بازار آمد، هرگز مانند پدرش ندرخشید و خیلی زود با مشتریان ایرانی خداحافظی کرد. شاید اصلی ترین دلیل شکست ۵۵۰، ورود دیرهنگام به کشور ما و قدیمی بودن طراحی ظاهری آن بود.
سیستم ترمزها
شاید در ظاهر، قدرت این موتور در سطح خوبی قرار داشته باشد، اما در واقعیت چندان عملکرد خوبی را ارائه نمیدهد و این خودرو شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت را ظرف مدت ۱۵ ثانیه طی میکند و کشش آن ضعیف است. همچنین ام وی ام ۳۱۵ پیش از نسخه فیس لیفت با مشکلاتی چون داغ کردن و عمر کوتاه دیسک و صفحه مواجه بود که این مشکل در نسخه فیس لیفت حل شده است. در ابتدا شرکت مدیران خودرو، MVM 315 را در دو کلاس بدنه هاچبک و سدان به مشتریان ایرانی تحویل میداد، مجله خبری خودرو ام وی ام اما پس از مدتی، اینک تنها نسخه هاچبک mvm315 سهم بازار کشورمان خواهد بود. مدیران خودرو در سال ۹۹ فیس لیفت سوم این خودرو را با نام ام وی ام ۳۱۵ پلاس و با تغییراتی در ظاهر و آپشنها و همین طور اضافه کردن گیربکس اتومات راهی بازار کرد. پس از موفقیت و فروش ماتیز در کشورمان و توقف تولید آن در چین، مدیران خودرو با توجه به تقاضای بازار و همکاری با چری در قدم اول، تصمیم به واردات ماشینی شبیه به ماتیز کرد که نتیجه آن، ام وی ام 110 شد.